KORONA VIRUS I (LIČNA) HIGIJENA

Otkada je proglašena globalna epidemija KOVIDA-19 gotovo svakodnevno usisavamo, ribamo, brišemo prašinu, a ima i onih ekstremnijih slučajeva gde pojedinci dezinfikuju čak i odeću i obuću alkoholom i raznom hemijom.

Kakoada r je struka naglasila, korona virusom se može inficirati kapljičnim prenosom ili čak kada rukama dodirujemo lice, te je jedna od ključnih stvari držanje distance i višednevno pranje ruku i to u trajanju od bar 20 sekundi. Pojedinci i pored tih mera provode sate u temeljnoj dezinfekciji prostora u kojem žive i rade.

Veliki broj ljudi održavanje higijene smiruje, ali imamo i one ekstreme koji čiste u panici.

S obyirom na to da smo svakodnevno bombardovani raznim informacijama, ne možemo, a da se ne zapitamo da li je to, gotovo opsesivno čišćenje neophodno i u kojoj meri?

SMANJIVANJE RIZIKA OD INFEKCIJE KORONA VIRUSOM

  • Vrlo je bitno pranje ruku sapunom i toplom vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi.
  • Ukoliko nismo u prilici da pranje obavimo sapunom i toplom vodom, kao prva pomoć mogu poslužiti vlažne maramice na bazi alkohola ili gelovi i sredstva za dezinfekciju ruku na bazi 70% alkohola.
  • Ukoliko kašljete ili kijate, obavezno pokrijte usta maramicom i nosite masku.
  • Izbegavajte kontakte sa osobama koje pokazuju simptome KOVIDA-19
  • Dezinfikujte svaki predmet sa kojim imate najviše dodira u toku dana. Poput ključeva, kvaka, naočara, telefona, itd.
  • Izbegavajte čišćenje površina na kojima se servira hrana, toksičnim sredstvima za dezinfekciju, dobro proučite deklaraciju.
  • Nevezano za čišćenje, preporučljivo je provetravanje prostorija u kojima se boravi, bar tri puta dnevno u intervalima od po 15 minuta.

Glavni neprijatelj korone:

  1.  70% alkohol
  2. Deterdženti za suđe ili za veš, kao i šamponi za kosu – svi su vrlo efikasni kao sredstva za dezinfekciju površina, jer svi sadrže natrijum-lauril-sulfat koji će obaviti posao. Posle dva do tri minuta minuta potrebno je prebrisane površine isprati sa vodom.
  3. Domestos,varikina (natrijum-hipohlorit) – potrebno je napraviti vrlo blag rastvor u razmeri 1:50. Na jedan mililitar hipohlorita sipati 50 ml vode ili prema uputstvu na ambalaži (20 ml domestosa ili varikine sa 980 ml vode). Ovaj rastvor je vrlo efikasan za dezinfekciju površina. Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) navodi da je dokazano da je već u koncentraciji od 0,1% efikasan u uništavanju virusa korona u roku od pet minuta.
DEZINFEKCIJOM PROTIV KORONE
PRAVILNO KORIŠĆENJE DEZINFEKCIONIH SREDSTAVA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Navigation
Zatvori

Moja Korpa

Close

Wishlist

Dobro nam došli!

Lozinka će vam biti poslata na ovu email adresu.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our politika privatnosti.

Već imate nalog?

Close

Categories